Návrat na hlavní stranu

Přírodní rezervace Javořina [ Přírodní rezervace ]

Přírodní rezervace Javořina

Lesní porost navazující na severní část NPR Javořina na severních svazích kóty Velká Javořina (970 m n. m.). Zachovalá lesní společenstva pralesovitého charakteru ve hřbetní části Bílých Karpat.

k.ú.: Strání
výměra: 27,7 ha
nadm. výška:687-875 m
vyhlášeno: 1993

Geologie - Podkladem území je bělokarpatská jednotka magurského flyše. Její javorinské souvrství se skládá z drobně až středně rytmických flyšových vrstev, s převahou pískovců, méně jílovců (spodní paleocén-svrchní křída). Na kamenito-hlinitých svahovinách orientovaných k severu a severozápadu vznikly kambizemě typické, variety kyselé, vykazující vyšší obsah skeletu.

Květena - Vegetaci tvoří suťový porost s dominujícím bukem lesním (Fagus sylvatica), jasanem ztepilým (Fraxinus excelsior), javorem klenem (Acer pseudoplatanus) a javorem mléčem (Acer platanoides). V podrostu je možno nalést sněženku podsněžník (Galanthus nivalis), mléčivec alpský (Cicerbita alpina), kozlík výběžkatý (Valeriana excelsa sambucifolia) a papratku horskou (Athyrium distentifolium). Na okraji rezervace roste zvonek širolistý (Campanula latifolia), který zde má jedinou lokalitu v Bílých Karpatech.

Zvířena - Fauna rezervace je obdobná s faunou navazující NPR Javořina.

Lesnictví - V minulosti zde byly prováděny probírky. V současné době jsou porosty ponechány přirozenému vývoji. Na celé ploše přirozeně zmlazuje javor klen, místy i buk.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.BileKarpaty.cz

Typ záznamu: Přírodní rezervace
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 27.10.2004 v 13:33 hodin

Copyright 1994-2024 © Luděk Šorm