Návrat na hlavní stranu

Přírodní památka Rybník Neratov [ Přírodní památka ]

Přírodní památka Rybník Neratov

Základní údaje:
Rybník na dolním konci údolí v nivě potoka Trubiska. Nachází se v nadmořské výšce 425 m, asi 1,5 km jihovýchodně od obce Prlov, v místní části obce Neratov ve Vizovické vrchovině. Katastrální území Prlov. Vyhlášeno v r. 1999. Výměra 1,90 ha.

Motiv ochrany:
Významná mokřadní společenstva s bohatým výskytem ohrožených druhů obojživelníků a bezobratlých.

Geologie, půdní poměry:
Geologické podloží tvoří vápnité jílovce a glaukonitické pískovce vsetínských vrstev (eocén) zlínského souvrství račanské jednotky magurského flyše. Dno rybníka tvoří čtvrtohorní říční zahliněné štěrkopísky, překryté nivními jílovitými hlínami. Půdním typem jsou gleje, v okolí rybníka kambizem typická a dystrická.

Botanika:
Břehy rybníka jsou lemovány olší šedou (Alnus incana), na mělčinách v přítokové části jsou porosty orobince širolistého (Typha latifolia). V rybníku se nachází vzácnější vodní květena, lakušník vodní (Ranunculus aquatilus) a bohatá populace stolístku klasnatého (Myriophyllum spicatum), který často uniká pozornosti. Roste totiž zcela ponořen pod hladinou a má nenápadné hnědavé zbarvení. Ze zajímavých rostlin se na jižním okraji rybníka vyskytuje prstnatec Fuchsův (Dactylorhiza fuchsii) a v okolí růže převislá (Rosa pendulina).

Zoologie:
Refugium vodní fauny, podrobný průzkum byl proveden především u vážek. Na lokalitě bylo zaznamenáno na 15 druhů, např. šídlatka páskovaná (Lestes sponsa), šídélko páskované (Coenagrion puella), šídélko kroužkované (Enallagma cyathigerum) a druhy rodu Sympetrum. Z vodních měkkýšů byl zjištěn např. ostníček žebrovitý (Gyraulus crista), v potoku nad rybníkem se vyskytuje rak říční (Astacus fluviatilis). Rybník je také významným místem pro rozmnožování obojživelníků, velmi početné jsou zde populace skokana hnědého (Rana temporaria) a ropuchy obecné (Bufo bufo), dále se vyskytuje čolek velký (Triturus cristatus), čolek horský (Triturus alpestris) a čolek obecný (Triturus vulgaris), z plazů užovka obojková (Natrix natrix). Z ptáků zde hnízdí kachna divoká (Anas platyrhynchos), polák chocholačka (Aythya fuligula) a potápka malá (Tachybaptus ruficollis). Rybník je také lovištěm ledňáčka říčního (Alcedo atthis), čápa černého (Ciconia nigra) a volavky popelavé (Ardea cinerea). Při migraci zde byla pozorována vydra říční (Lutra lutra).

Lesnictví:
V ochranném pásmu se nachází zbytek selské habřiny a jehličnatý les se smrkem ztepilým (Picea abies) a jedlí bělokorou (Abies alba).

Management, ohrožení, návrhy opatření:
Rybník slouží k intenzivnímu odchovu násady lososovitých ryb, zejména lipana podhorního (Thymallus thymallus). Při případném vypuštění rybníka je třeba udržovat minimální hladinu vody, především v době rozmnožování obojživelníků.

Literatura:
Rezervační kniha. Dep. in KÚ Zlín, AOPK ČR
Mackovčin P., Jatiová M. a kol (2002): Zlínsko. In: Mackovčin P. a Sedláček M. (eds.): Chráněná území ČR, svazek II., AOPK ČR a EkoCentrum Brno, Praha

Nekuda V. a kol. (2002): Okres Vsetín - Rožnovsko, Valašskomeziříčsko, Vsetínsko. - Vlastivěda moravská, sv. 68, Hvězdárna Valašské Meziříčí, Muzejní a vlastivědná společnost v Brně a Okresní úřad Vsetín.

Pavelka J., Trezner J. a kol. (2001): PŘÍRODA VALAŠSKA. Český svaz ochránců přírody, ZO 76/06 Orchidea, Vsetín.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://nature.hyperlink.cz

Typ záznamu: Přírodní památka
AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 15.03.2010 v 08:20 hodin

Copyright 1994-2024 © Luděk Šorm