Návrat na hlavní stranu

Přírodní památka Slanice pramen [ Přírodní památka ]

Přírodní památka Slanice - pramen

Základní údaje: Přírodní památka představuje minerální pramen v údolí Slanického potoka ve Zlínské vrchovině, asi 700 m jižně od sídliště "Podhoří” ve Zlíně. Pramenní jímka se nachází na pravém břehu potoka. Katastrální území Zlín. Vyhlášeno v r. 2000, výměra 2 m2.

Motiv ochrany: Geologický fenomén na území Zlínska. Analýzou tohoto pramene bylo zjištěno, že voda je slabě mineralizovaná, hydrogenuhličitano-chloridová sodná, se zvýšeným obsahem fluoridů a jodidů, hypotonická. Z hlediska jejího zatřídění mezi minerální vody je určující její vysoká celková mineralizace a zvýšený obsah fluoridů a jodidů. Obsah sirovodíku je zde nižší než 1 mg.l-1 a nedosahuje tak limitní hodnoty pro minerální vody (sirné).

Geologie, půdní poměry: Geologický podklad území je budován třetihorními paleogenními sedimenty flyšového pásma Západních Karpat (magurská skupina). Horniny magurského flyše jsou zde zastoupeny račanskou jednotkou, a to zlínskými a belovežskými vrstvami. Jedná se o flyšové střídání jílovců a pískovců, většinou s převahou jílovcových souvrství. Flyšové horniny zde byly překryty pleistocenními a holocenními uloženinami. Převažují hnědé půdy a hnědé půdy kyselé, slabě oglejené, místy podzolované.

Hydrologické poměry: Povodí Slanického potoka, který je levostranným přítokem řeky Dřevnice spadající do povodí řeky Moravy. Celé území lze charakterizovat jako velmi chudé na podzemní vodu, což je znakem celých vnějších Karpat. Všeobecný nedostatek je dán dvěma hlavními důvody: jednak mnohonásobným střídáním flyšových pískovců a nepropustných jílovitých břidlic, což má za následek celkovou nízkou vodní jímavost, jednak intenzivním zvrásněním celého souvrství, což znemožňuje hromadění většího množství podzemních vod. Z uvedených důvodů lze oblast charakterizovat jako území s množstvím drobných pramenných zdrojů. Jejich vydatnost je většinou nepatrná.
Botanika: botanický průzkum lokality nebyl prováděn.

Zoologie: zoologický průzkum lokality nebyl prováděn.

Lesnictví: Pramen se nachází přímo na okraji listnatého lesa s převahou buku.

Management, ohrožení, návrhy opatření:
Podle vyhlášky o zřízení zvláště chráněného území a plánu péče je třeba zamezit nežádoucí činnosti v ochranném pásmu (veškeré činnosti, které by mohly způsobit kontaminaci pramene či změnu jeho vydatnosti - např. hnojení, používání chemických přípravků, změny vodního režimu). Pramen se nachází v zalesněném údolí Slanického potoka, v území rekreačního charakteru, kde končí rozptýlená obytná zástavba. Návštěvníky je příležitostně využíván k odběru minerální vody. V současné době se zde nepředpokládá možnost negativního ovlivnění kvality podzemní vody.


Literatura:
Rezervační kniha, KÚ Zlín.
Michna, J. (1996): Zlín - minerální prameny II - Závěrečná zpráva o vzorkování minerálních vod v lokalitách Želechovice nad Dřevnicí - Zelené údolí, Zlín - Louky a Zlín - Malenovice. Geotest Brno, a. s., pracoviště Zlín. Dep. in KÚ Zlín.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://nature.hyperlink.cz

Typ záznamu: Přírodní památka
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 05.03.2004 v 16:52 hodin

Copyright 1994-2024 © Luděk Šorm